Outsider Art
Misschien is het een term waar je nog nooit van gehoord hebt. Als je de woorden letterlijk vertaalt, wordt er kunst van buitenstaanders mee bedoeld.
Het duidt simpelweg het verschil aan tussen de kunst van de elite en kunst van mensen, die om welke reden dan ook, buiten de samenleving vallen. In het specifiek wordt hiermee de kunst van mensen die in een psychiatrische instelling werden opgenomen bedoeld. Het gaat hier om hele verschillende uitingen van creativiteit, maat toch wordt het niet gezien als een kunststroming.
Wat maakt Outsider Art anders dan elite kunst en waarom is deze term gedateerd? Wij vertellen je er meer over.
De oorsprong van Outsider Art
De term outsider art is in 1947 gedacht door de Franse schilder Jean Dubuffet. Hij vond de normale kunst maar saai en begon zich te verdiepen in de kunstwerken van mensen buiten de elite samenleving. De normale kunst vond hij saai, oppervlakkig en commercieel. Logisch ook, want de zogenaamde normale kunst werd gemaakt door mensen die ervoor waren opgeleid, die aangeleerd hadden gekregen hoe ze moesten schilderen en die een richtlijn hadden om te volgen. De outsider kunst werd gemaakt vanuit het gevoel en de creativiteit. Zonder opleiding, maar met een passie voor kunst, was het noodzakelijk om zelf technieken te verzinnen. De creativiteit die hieraan te pas kwam, maakt dat deze werken origineel waren en veel dichter bij de kunstenaar zelf staan. Binnen de outsider art kwam het veel voor dat de kunstenaars kampten met psychische problemen of handicaps. De vraag die de term outsider art oproept is al gauw of deze mensen outsiders waren omdat ze een geestelijke handicap hadden, of omdat de kunst zo anders was dan wat als normaal beschouwd werd.
Van Outsider Art naar Art Inside Out
In de tijd waarin wij nu leven is het één van de belangrijkste onderwerpen van het nieuws, en heel social media staat er vol mee: Inclusiviteit! Iedereen heeft zijn bestaansrecht en er moet minder in hokjes gedacht worden. Waarom bestaat een term als outsider art dan nog?
Wanneer een kunstenaar met trauma, een psychische handicap of andere beperkingen, kunst maakt, wordt het gelijk bestempeld als outsider art.
Is het niet raar dat mensen in deze tijd, nog steeds in hokjes worden geplaatst en letterlijk buitenstaanders van de samenleving worden genoemd?
Een beter passende benaming is Art Inside Out
Het idee van deze kunst is dat het volledig gemaakt wordt vanuit het gevoel, de expressie en dit zonder academische opleiding. Door van de academische regels af te stappen ga je werken vanuit De Why. Waarom maakt een kunstenaar de kunst die hij maakt? Door een term als Art Inside Out te gebruiken, sluit je niemand in de kunstwereld buiten en maak je duidelijk wat de insteek van de kunst is.
![majeed en connie majeed en connie](https://www.expo-artinsideout.nl/wp-content/uploads/2023/11/majeed-en-connie.jpg)